top of page
Utvalda inlägg

Fördomar Del 2: Tio vanliga kommentarer


Det jobbigaste som jag upplever med att ha funktionsnedsättningar är definitivt att ständigt bli ifrågasatt, underskattad och att folk antar att de kan säga vad som helst till mig och t o m TA på mig utan förekommen anledning, BARA FÖR ATT JAG HAR SYNLIGA FUNKTIONSVARIATIONER!!! Jag ska nu utan inbördes ordning lista och ge svar på tal på de tio vanligaste kommentarerna som jag har fått hittills:

1. (Full kille på krogen) Du är inte det snyggaste jag har sett men du verkar trevlig! Ska jag bli smickrad nu eller? Vad får dig att tro att du kan kommentera mitt utseende? 2. (Kennelägare) Kan du verkligen ta hand om en hund? Man är inte automatiskt sämre på att ta hand om någon annan bara för att man har fysiska funktionsnedsättningar.

3. (Någon på gymmet) Vad duktig du är på att cykla (spinning)! Man behöver väl inte kunna se för att styra en spinningcykel heller,den står ju för sjutton STILL!!! Och uppenbarligen är jag rätt stark och rörlig i benen också! 4. (Random person) Otroligt duktig du är på att gå! Men alltså... det man kan det kan man ju... varför blir folk förvånade över det ens liksom? När jag var två var det kanske inte många som trodde att jag skulle kunna gå öht, men det var rätt längesen jag var två... 5. (Full tjej på krogen) Jag har alltid undrat, vad tycker ni synskadade om att göra? Och jag har alltid undrat, vad tycker ni mörkhåriga över 155 cm om att göra? 6. (Random person) Bor du på gruppboende? Nej det gör jag inte, och jag känner ingen utan intellektuell/psykisk funktionsnedsättning som gör det. 7. (Random person) Jobbar du på Samhall? Det är kanske inte så konstigt att man inte får jobb om folk går omkring och tror att alla funktionshindrade jobbar på Samhall... 8. (Kille på kräftskiva till min kompis) Är du flickans assistent? (fråga till min kompis) Jag har aldrig haft assistans. Hade ledsagare i tonåren men aldrig som vuxen. 9. (En bekant) Du går/pratar ovanligt bra för att ha en cp-skada Som att alla med cp-skada rör sig och pratar likadant??? ALLA ÄR FUCKIN´OLIKA!!!

10. (Kompis som själv har rörelsehinder) Jag fattar inte hur du kan träna på gym, du som går så dåligt! En cp-skada är inte en sjukdom som gör det farligt att träna - tvärtom! Det är optimalt att träna med en sådan diagnos, och jag blir bara bättre av det så varför skulle jag inte träna?

Snälla, tänk på vad ni säger till folk! Det kan såra så otroligt mycket och sätta djupa spår som kan få konsekvenser för hela livet. Det som gör mig rädd är att jag inte tror att man säger det här till oss för att vara elaka, utan på grund av okunskap... det läskiga med okunskap om funktionsnedsättningar är just den att det får stora konsekvenser och kan skada människors självkänsla ordentligt. Och låg självkänsla är också farligt... Ska inte gå in på detta mera nu men tror de flesta vet det. Så egentligen är det väl bättre att dryfta sin fundering rätt ut istället för att gå omkring och undra, fast måste jag alltid vilja svara på det? Det är som att man är en offentlig person som man kan säga vad som helst till bara för att man har funktionsnedsättningar - mycket mer om det är fysiska än psykiska. För när jag mådde psykiskt dåligt och gick på ett hus för sådana människor fick jag frågor och kommentarer om mitt fyse som någon där aldrig skulle ställa till en främmande person om dess psyke... Kom ihåg: alla människor är olika och inte ens två personer med samma grad av samma diagnos fungerar exakt likadant! Alla har också rätt till en privat sfär och ska inte behöva vara tillgänglig och svara på allt hela tiden.

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page