top of page
Utvalda inlägg

Hur mycket är du värd, lilla vän?


Har ni också sett ett test på facebook med rubriken "Om du var en prislapp, hur mycket skulle du kosta?" Åtminstone jag tycker att detta är myckdt osmakligt med tanke på hur vi sätter prislappar på människor idag. Och att vi sätter dessa prislappar utifrån saker som vi inte själva kan påverka - funktion, varifrån vi kommer, ålder. Jag tycker det är viktigt att vi agerar för att visa vårt äckel över detta, och vilka hemska konsekvenser det får för människor. Jag menar, att det handlar så mycket om pengar är ju inget konstigt - vi lever i ett samhälle där allting kostar. Och företag vill ju effektivisera så mycket som möjligt genom att hålla alla kostnader nere, det är okej så länge det inte sker på bekostnad av människors välstånd! Att det skulle vara okej att låta en person med funktionsnedsättning arbeta utan lön bara för att hen får bidrag som hen "kan leva dugligt på" , eller att låta invandrare arbeta under usla förhållanden "för att de hade det sämre där de kom ifrån", är till exempel inte okej, det är diskriminering! För att inte tala om det pris man sätter på människor med stora hjälpbehov, Hur kan de bara se de utgående samhällskostnaderna av personlig assistans och annat stöd, när varenda människa som har lite innanför pannbenet borde fatta att de får TILLBAKA pengar också? Assistenterna betalar skatt och kan konsumera mera, brukarna kan arbeta, betala skatt och konsumera, Folkhälsan i den här gruppen blir ju också bättre eftersom man kan få hjälp med grundläggande saker - lägre samhällskostnader. Det säger ju sig självt! Men man ser bara vad människor kostar, man väljer att se det så för det är ju bekvämt, och en anledning till att på laglig väg diskriminera personer och få det till något bra. Förra året stod det mycket i tidningarna om hur arbetarna på dagliga verksamheter runtom i Sverige inte fick sin timersättning. Folk var upprörda över att kommunerna struntade i att betala ut den så kallade Habiliteringsersättningen på ca 40 kr per dag. Jag upprörs över att de verksamheter som utför riktiga arbeten åt företag eller ute på företag bara skulle få en slavpenning och ingen riktig lön från företaget! Läste ett reportage i en tidskrift där ett företag i låsbranschen hade medarbetare från daglig verksamhet. De menade på att de inte ville ge dem lön för att fallet blir ju väldigt stort om man blir arbetslös, Från en bra lön ner till en låg ersättning. Då är det bättre att låta dem ha den låga bidragsinkomsten hela tiden, resonerade de. Och jag kommer att tänka på en sketch från mina favoriter Stefan och Krister. Krister säger till bonden: - Du ska va glad att du inte får någon lön, för i så fall hade jag sänkt den!" Publiken skattar. Jag gjorde också det då. För i sitt sammanhang är det rätt komiskt. Fast egentligen är det tragiskt. Det är klart att det är tryggt att leva på samma villkor hela tiden även om de inte är så bra - man vänjer sig snabbt vid förutsättningar. Därför vänjer man ju sig också snabbt vid att ha en bra lön så det är inte kul att behöva gå ner till låg arbetslöshetsersättning från en bra löneinkomst. Men thats how it goes, så är det gör alla! Sluta göra om dåliga handlingar till barmhärtighetshandlingar för att rädda era egna skinn! Tänk på människorna det drabbar!

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page