top of page
Utvalda inlägg

Långkok för mage och själ


Hej! Det finns få saker som gör mig så rofylld som att tillreda en riktigt god middag. Långkok är bäst på alla sätt och vis. Det är kul, det är rogivande och det sprider en härlig doft i hela hemmet. Att laga långkok är lite som att måla en tavla eller skriva en låt. eller en dikt. Man har en idé, men den måste få tid på sig att växa fram för att bli riktigt bra, Och man märker skillnaden när man adderar något för att tillföra smak eller reducera en annan smak.  Dessutom är långkok mysigt att äta! Det är något visst med mat som tagit tid att tillreda. Man kan känna varje smak för sig, det finns en helt annan själ i långkok...  Visst äter man också långkok långsammare än mat som man lagat ihop snabbt? Här kommer mitt recept som jag lagade igår. Blev kanongott verkligen! Som oftast när jag lagar mat så blev det storkok - flera smaskiga matlådor!:).

1 Kilo grytbitar av gris 150 g rimmat sidsläsk

4 morötter 1 halv zuccini Många skogschampinjoner 2 gula paprikor

Knappt en halv purjolök 

500 g passerade tomater

4 dl vin (ev mer till avsmakning) 

En skvätt whisky (inte rökig)

2 köttbuljongtärningar

2 svampbuljongtärningar

0,5 dl kalvbuljong

0.75 dl fikonbalsamico En skvätt soja 2.5 dl matlagningsgrädde 1 paket Ica fryst hackad persilja 

GÖR SÅHÄR: Bryn grytbitarna i en stor stekgryta, skala och skiva morötterna i tunna skivor och stek dem i en stekpanna. Hacka zuccinin, skär den i mindre bitar och lägg i stekpannan. Koka upp 5 dl vatten och lägg i buljongtärningarna. Skiva purjolök lägg i pannan. När grönsakerna är mjuka, lägg dem i den stora grytan, häll över buljongen, vinet, de passerade tomaterna, whiskyn, kalvbuljongen, sojan och balsamicon.  Skär fläsket i mindre bitar och stek i stekpannan. Lägg i den grovhackade svampen och stek med efter en stund. Lägg i grytan  tillsammans med hackad paprika och persilja, rör om och låt allt puttra i 3,5 timma, gärna lite längre. Häll i grädden mot slutet.  Servera helst med potatismos,. så mumsigt!    

Senaste inlägg