top of page
Utvalda inlägg

Några ord om barnäktenskap

--

Är sjuk och hemma från jobbet. Feber. Borde sova. Vila kroppen ordentligt. Mina tår har fått ta en del stryk. Har tittat på Uppdrag gransknings reportage om flickor som luras iväg till sina hemländer och gifts bort. Detta är inte på något sätt en nyhet, det vet vi alla. Men i reportaget framkom något mycket viktigt, nämligen det fantastiska arbete som de ideella organisationerna gör genom sina volontärer! Och detta arbete kan göras tack vare pengar från medborgarna! Jag önskar att alla kunde tänka så. Att det inte går att förändra hela världen och allas attityder, regimer mm, men det går att göra en hel del, även om det kan tyckas obetydligt så betyder det mycket för många människor! Igår var en jobbig dag på jobbet för mig. Inte för att det hände nåt särskilt, men jag kände bara att jag inte pallade... jag känner mig ganska maktlös där jag står med min skylt, som bär texten "Let girls be girls, not wifes". Ett budskap som borde få alla att reagera, eftersom alla vid det här laget borde vara medvetna om problemet. Själv blir jag skogstokig när jag tänker på alla som gifts bort och att det tycks vara så svårt för oss här i Sverige att agera för att flickor ska tvingas bli bortgifta mot sin vilja. Men att vi har en lag mot det här i Sverige hjälper inte mycket när det är andra lagar i deras länder och när vi har skitnödiga myndigheter. Tur att det finns personer som är modiga och vågar agera, synd att dessa personer är så få! Kort sagt är de ideella organisationerna myndigheternas och politikernas förlängda armar, vi klarar oss inte utan dem och alla eldsjälar! Det här med inhumana traditioner, religioner och kulturer är svårt. Fattigdomsnöten är inte heller så lättknäck, men åtminstone lättare då det kan lösas med konkreta metoder - en liten bit i taget... För i många länder är det varken religion eller kultur som styr - det är bristen på mat och pengar. Dessutom är det hälsofarligt - eftersom de här flickorna är så unga som 5 år när de gifts bort, riskerar de att bli med barn mycket tidigt. Nu ska jag faktiskt lägga mig ner och sova och drömma om en värld där ingen tvingas till något...

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page