top of page
Utvalda inlägg

Några ord om Funkofobi (och lite om folkofobi i största allmänhet...)


Det pratas mycket om hat mot vissa folkgrupper - fobi kallas det. Afrofobi, homofobi, islamofobi. Det är högst beklämmande att man kan sammansätta en religion med fobi. Fobi betyder ju "rädsla utan grund", och jag känner då ingen som är rädd för muslimer eller andra religiösa grupper utan grund. Vad jag menar är att man är inte rädd för en person bara för att hen har en religion, utan för hens åsikter och handlingar som är förtryckande för människor. Hur någon däremot kan vara rädd för en person bara för att hen har mörk hy är för mig en stor gåta. Vad är man så rädd för? Att färgen ska flaga av sig och sätta sig på deras fina kläder eller??? Eller fobi för homosexuella - vad är folk rädda för? En sexuell läggning är knappast farlig?!? Okej då, alla religiösa är inte förtryckande och fördömande, men alla religioner är förtryckande då de talar om hur människor ska leva och att den som inte lever så straffas. Så därför anser jag bestämt att en religionsfobi är befogad. Varför vi har hängt upp oss så på islamofobi är rätt märkligt, men kanske inte eftersom den fobin ganska snabbt kan vändas till rasism då det kommer många muslimer hit. Judefobi då? Visserligen också en religion, men man pratar inte så mycket om judendomen som religion utan dem som ett folkslag. Jag tycker det är äckligt att dela in människor på det här sättet - vi är ju i grunden lika, våra olikheter är styrkor! Och så detta hat mot romer... ALLA romer tigger inte! Just nu är de dock väldigt många, vilket vi . ja jag också - HATAR! Men deras tiggeri är ju en konsekvens av ett evighetslångt förtryck...

På senare tid har man så även börjat prata om Funkofobi - fobi mot personer som har funktionsnedsättning/funktionsvariation. Och exakt vad är folk rädda för där? Att det diagnosen ska smitta? Genom tiderna har olika funktionsnedsättningar skildrats på speciella sätt i film, teater och litteratur, ofta med en tät mystik omkring, Hur har detta påverkat Funkofobin idag? Och det är ju intressant att begreppet Funkofob kommer från oss själva - den är alltså inte erkänd av politiker och myndigheter som andra folkofobier? Kanske för att Funkofobin är mer diffus än t ex Afrofobi - folk skriker inte "rullstolshora" direkt efter någon på stan, men jooo... i skolor pågår det. Mobbning heter det på svenska. Men det är viktigt att vi börjar prata om Funkofobi som vi pratar om fobier mot andra folk! För Funkofobi är det som våra politiker lider av bland annat, vilket får livsfarliga konsekvenser så som neddragningar av personlig assistans eller att politikerna vill höja lönebidrag och andra förnedrande särlösningar, istället för att ställa krav på human människosyn hos arbetsgivarna.... Kanske borde jag inte svamla om sånt här när jag har feber, men jag kan inte låta bli. Det går bara inte! Jag har ju babblat om det här tusen gånger i min gamla blogg men eftersom den är puts väck så måste jag ju göra det här. Och jag måste göra det nu. Det är aktuellt nu. Och kommer vara det länge, länge, länge, länge... För det är faktiskt en kass människosyn som är grunden till att världen ser ut som den gör. Tycker du jag är naiv nu? Hmmm ja jo kanske det... Men har du en annan förklaring? Människan har ju ett inbyggt, mer eller mindre starkt, behov av att styra över den som är svagare - och för att kunna göra det måste vi utse grupper och människor till svaga. Ingen föds till svag. men det är lätt att forma någon till en svag individ - genom att gå på personens ursprung, färg eller funktion. Folkofobi är en fara för samhället på alla sätt! Det leder inte bara till onödigt hat - denna massiva utestängning av människor leder till enormt resursbortfall på arbetsmarknaden och ökade kostnader i form av bidrag och ohälsa. Det är fan inte konstigt att det är brist på poliser när de har fullt upp med alla idioter som springer runt och begår hatbrott! Varför kan vi inte bara se det så?

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page