top of page
Utvalda inlägg

Min debattartikel om övergrepp och trakasserier mot kvinnor med funktionsnedsättningar på Expressen


Ingen har väl knappast missat Metoo och alla de grupper av kvinnor som gått ut i media. Men kvinnor med funktionsnedsättningar har det varit tyst om. Tills nu. Jag bryter den nu genom denna debattartikel i Expressen och snart kommer även ett radioprogram. #Slutvillkorat är en Facebook-grupp och webbsida där berättelser från kvinnor med funktionsnedsättningar samlas in. De har bland annat delat berättelser till Regeringen. Så nu börjar det förhoppningsvis hända positiva saker. Min önskan är att ex. taxibranschen börjar ta sitt ansvar. Ett stort problem är den allmänna synen på oss med normbrytande funktionalitet som bara blir värre och värre. Metoderna som politiker, arbetsgivare, personal mfl använder för att för att manifestera sin makt tar sig varierande uttryck - däribland sexuella trakasserier. I det här fallet handlar det dessvärre ofta om så mycket mer än bara sexuellt utnyttjande av kvinnor - det handlar om att utnyttja vår utsatthet och beroendeställning. Forum Kvinnor och funktionshinder har genom projektet Dubbelt utsatt, genom åren rapporterat om hur många fall som helst där funkiskvinnor utsätts för diverse vidrigheter i relationer och av personal på t ex gruppboenden. Metoo #Slutvillkorat tar upp detta också, men mycket fokus har hamnat på just hur man behandlas i färdtjänsten, eftersom många använder det, men också hur vi bemöts av främlingar. Jag hoppas nu att detta leder till att fler träder fram och att det uppmärksammas riktigt ordentligt. För sådant kan verkligen sätta så djupa spår och göra människor ännu mer rädda och osjälvständiga. Många av mina vänner vågar knappt gå ut själva och än mindre åka färdtjänst utan att någon är med. När man inte ens kan vara trygg med dem som ska hjälpa en - då är det fan i mig nåt allvarligt FEL!!! Läs artikeln här

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page