top of page
Utvalda inlägg

Vem bär ansvaret?Att reagera på ordval som inte är okej är helt i sin ordning, och särskilt när det rör ordval gällande diagnos eller folkgrupp är det ju extra viktigt av flera anledningar. Hur vi benämner saker ÄR extremt viktigt eftersom det så tydligt indikerar våra värderingar. Samtidigt kan ord som "Mongo" eller "crip" användas för att twista med fördomar. Därför är det viktigt att se i vilket sammanhang ett ord används innan man kritiserar. Jag som t ex har en cp-skada blir provocerad om någon säger "jävla cp" till mig, men döpte första versionen av min självbiografi till Cp-störd. Inte för att jag är störd, utan för att boken handlar så mycket om mobbning och fördomar jag har fått ta i mitt liv. Om en titel som denna eller mongo-nånting skulle användas i en film eller serie vars syfte är att twista med fördomar skulle jag inte ta illa upp av det - men jag kan redan gissa att en hel massa människor skulle göra det. Som när dejtingprogrammet De dejtbara (där funktionshindrade sökte efter kärleken - och där jag f.ö var med) fick byta namn för att det först hette De odejtbra. Det betyder ju inte att produktionen anser att funktionshindrade är odejtbara, utan för att visa på en sanning som, tyvärr, ofta ser ut så att vi känner oss odejtbara p g a just människors fördomar om oss. Då är syftet att få tittaren att tänka till, gå till sig själv och se sina egna fördomar i vitögat. Nu har inte jag sett filmen Gitarrmongot, som omnämns på årets P3 guld-gala. Men anser att om det är någon som ska kritiseras så är det regissören Ruben Östlund, och INTE en programledare som i ett skämt där han använder sig själv, refererar till filmtiteln. Ja jag hatar ordet "Mongo", det är precis som ordet "Neger", vars faktiska betydelse måste tas i beaktande. Mongo används också lite slarvigt av vissa istället för Nörd.

TIPS!!! Följ @moathewarrior på Instagram :)

Trevlig helg alla!

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page