top of page
Utvalda inlägg

Varför blir folk så störda av kroppar?


Konstaterar återigen att det jag nu ska skriva om är ett fullständigt uttjatat och onödigt ämne - MEN ack så behövligt att tjata ut eftersom vissa saker uppenbarligen aldrig går in i folks tröga hjärnor! Ämnet är: KROPPSHETS. Låt mig börja med att ställa dig en fråga: Blir du provocerad av olika slags kroppar? Om ditt svar är "nej" så gör något vettigare av din tid än att läsa detta inlägg. Men om du svarar "ja" så ber jag dig att läsa ända till slutet. För då vill jag ställa dig en följdfråga: Vad är det som provocerar och varför? Vad är en perfekt kropp??? Jag själv har t ex en lätt cp-skada men det enda som är lite deformerat på min kropp är mina tår. MEN jag rör mig inte riktigt "normalt", svankar en del, går med lite böjda knän och är relativt kort. Därför har min kropp ofta varit föremål för blickar, kommentarer, åsikter. Uppenbart är att ramarna för vad som är en normativ kropp är väldigt snäv och toleransen för olikheter och utsvävningar är mycket liten. Man får inte vara för smal, inte för tjock, inte för kort, inte för lång, inte för mycket muskler. Näe, man ska vara LAGOM Vad är lagom??? Sen så ska man ju visa HÄNSYN till alla lättkränka och överkänsliga människor och de är ju så väldigt många. Och idealen och synsätten som bara ÄR, som inte går att göra något åt. Som vi bara ska acceptera och rätta oss efter... En bild plockas bort från sociala medier så fort den väcker anstöt - och ramen för vad som väcker anstöt och inte är som sagt vad snäv... tror inte det är så stor skillnad mellan könen där. I alla tider har kroppar - inte minst kvinnors kroppar - varit objektifierade och det har varit fritt fram att kommentera dem. I alla tider har man hittat på diverse "body hacks" och "hjälpmedel" för att ta sig så väl ut som möjligt. Förr var det korsetter så tajta att kvinnorna knappt kunde andas men vad fan spelade det för roll - det skulle VA så!!! Hur det SER UT är fortfarande viktigare än hur det KÄNNS. Hur vi ser ut och klär oss betyder fucking everything. Och det verkar aldrig ta slut - idag är det värre än nånsin! Inte minst i sociala medier dundrar ett ständigt kroppshat som blir allt värre - framförallt riktat mot överviktiga kvinnor. På kända kvinnor som inte är normsmala verkar det nästan vara skottpengar - hur de behandlas är rent av SJUKT!

När en kvinna går utan bh så bröstvårtorna syns under tröjan så får hon utstå både blickar och kommentarer, men ingen höjer ens på ögonbrynen om en man går med BAR överkropp. Varför? Män blir kanske kåta och distraherade av våra bröstvårtor - MEN VI KVINNOR KAN BLI LIKA KÅTA OCH DISTRAHERADE AV MÄNNEN, FAKTISKT!!!

En tjej blir nekad att åka buss för att hon är för lättklädd. Shorts och linne alltså! Det hade ALDRIG hänt om det varit en manlig passagerare! Visserligen blev de repressalier för chauffören och det var ju tur. Men att det ens förekommer??? Det är ju såklart för att det finns religioner och kulturer som styr hur framförallt kvinnor ska gå klädda... Och ja, vi har ju som bekant religionsfrihet och är mjäkiga med kulturella förhållanden även om de inte är i linje med vår "fria" kultur... hm.

NÄR KOMMER DEN TID DÅ KVINNORS OCH MÄNS KROPPAR SES PÅ LIKA SÄTT? Men den absolut värsta orgien i kroppshat får jag väl ändå säga är i den ljuva melodifestivaltid - då white trashen sitter som packade sillar och i kör ondgör sig så att chipsflagorna yr. "MEN GUUUUUD va tjocka ben hon har!" , "Fy faan vad ful den där klänningen var på henne som har så konstig kropp!", Osv... Ja, jag tycker faktiskt att det är långt mycket värre än dem som skickar hatbrev via dm mm. Varför? Jo, därför att mellomaffian är skenheliga - de säger sig avsky all typ av mobbning och klappar sina barn på huvudet och bedyrar att "du duger precis som du är" medan de kör åtskilliga bantningsmetoder och - ja - kroppsmobbar människor på tv! De som ägnar sina liv (?) åt att sprida hat på sociala medier är i alla fall ärliga. Man vet var man har dem. Åsiktsmässigt. Haters kommer alltid att finnas ibland oss, det får vi vackert tugga i oss, Men vi har ett ansvar att se till att toleransen mot hatet blir obefintlig. Där har sociala medier en jätteviktig roll! En av de mest otoleranta sociala medierna är utan tvekan facebook. Naken hud - oavsett hur den ser ut - är för mycket för facebook. Nyligen var det ju en bild på en nioårig pojke som satt vid en pool i badbyxor som ansågs olämplig... på grund av pedofiler? Det kan man ju spekulera i. Men pedofiler kommer tyvärr alltid också att finnas, så länge det finns människor. Vad är det som provocerar så mycket? Varför blir folk så störda av kroppar - det är ju bara KROPPAR?!?!?!

När ska den tiden komma då vi har avdramatiserat kroppen?

Och när ska det upphöra att vara så ojämlikt mellan kvinnors och mäns kroppar? Nej jag tycker inte det är snyggt med hår under armarna eller på benen eller när det sticker ut tofsar ur bikinitrosan. Men det är så vi är skapta. Orka uppröras av det liksom! Jag orkar ibland bara inte göra något åt det och då får det vara så. Och jag sticker inte under stol med att grav övervikt inte ser särskilt fräscht ut. Men jag har bättre saker för mig än att ondgöra mig över det. Vad har jag för anledning att hata dem? De stör inte mig. Om en människa trivs med sig själv och mår bra så är det väl bra? Och det viktigaste - om personen har en vacker själ blir hen vacker i mina ögon oavsett. Varför göra en grej? Människan kan välja att se eller inte se det - alltså såklart ser man det ju med ögonen (om man gör det), men man kan VÄLJA att ignorera, filtrera bort, fokusera på annat. Folk stör sig på än det ena, än det andra. Kommer alltid att göra det. För att de har för mycket fritid? För att de är osäkra på sig själva? För att de är uppfostrade att skämmas över sig själva och därmed avundsjuka på dem som vägrar göra det? Fan vet. MEN ORKA BRY SIG?

Taggar:

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page