top of page
Utvalda inlägg

Jag vet hur det känns...

Jag har inte tidigare bloggat om Greta Thunberg - tonårstjejen som är på allas läppar precis hela tiden. Och ja, hon är en stor förebild för unga - inte minst unga med npf-diagnoser, en grupp som ofta blir utslagna ur samhället. Greta visar hur man kan använda sin diagnos till sin fördel och göra något konstruktivt och bra! Men ... Det är inte utan att jag plågas av att se hennes FN-tal. Jag ser en forcerad tjej som plågas av klimatångest så till den milda grad! Och det blir bara sorgligt. Gör ont. För klimatfrågan gör ONT. Därför att precis var och en av oss med rätt antal hjärnceller är fullt medvetna om att det är VI som har skapat klimathotet genom vårt mångåriga slit- och slängleverne. Och för att vi vet att det inte är den globala uppvärmningen eller politikerna som stoppar huvudena i sanden inför klimathotet som har stulit hennes barndom ifrån henne. Utan de som hejar på - antingen de gör det av beundran eller i mobbsyfte! Att stödja och uppmuntra en ung engagerad människa är en hederssak enligt mig - det ska man alltid göra! Men nu har det skapats ett drev på Greta Thunberg som inte är sunt någonstans.

"This is all wrong! I shouldn´t be up here. I should be in scool, on the other side of the ocean".

"You have stolen my dreams, my childhood with your empty words", fortsätter hon, och detär då det blir plågsamt." Greta Thunberg är en otroligt bra talare som vet precis vad hon ska säga för att gripa tag. Och vid det här laget är det nog ingen som tvivlar på hennes gränslösa engagemang vad gäller klimatet. Och som sagt, engagerad ska man vara, oavsett i vilken fråga det är. Men hon har tagit på sig en alldeles för stor och tung kostym. Och de som har klätt på henne den är media och alla runtomkring. Jag hoppas innerligt att tjejen sätter sig i skolbänken hemma i Sverige, utbildar sig och fortsätter göra det hon brinner för. Utan att ta på sig ansvaret för hela världens undergång. Och så hoppas jag att hon lever tonårens glada dagar. Inte låter klimatångesten ta över allt. Att hennes låga får brinna länge. För världen behöver fler Gretor som står upp och kämpar för det de tror på. Det ska uppmuntras - utan att pusha för hårt. Den enorma flodvåg av unga utbrända - framförallt flickor - är alarmerande! Det är alltför lätt att ta på sig för mycket när man är väldigt engagerad och driven i en samhällsfråga. När frustrationen blir så stor att det känns som att man ska gå sönder. Att ta på sig ett ansvar som man innerst inne vet att man inte behöver ta. Jag vet hur det känns!

"

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page