top of page
Utvalda inlägg

...och funkisen bliver vid den läst...

Under min sedvanliga morgontitt runt på Instagram blev jag varse om att Arbetsförmedlingen har gjort en uppföljare till kampanjen Gör plats!. Idén var att med hjälp av bilder på personer med olika funktionsvariationer och texten "Gör plats för --- som är grym på ---", påminna Sveriges arbetsgivare på att tänka funktionsmångfald vid nästa rekrytering. Men denna gång har man istället använt ett gäng framgångsrika kändisar och ställt frågan: Skulle --- blivit en framgångsrik -- om hen haft en funktionsnedsättning? Och genast kände jag mig manad att tweeta några rader om mina tankar ang detta. Det blir ju egentligen mest för mig själv - eftersom jag är en av av alla dem som inte lyckas nå fram på sociala medier (men det är ett bra sätt att avreagera sig, och vakna till).


Vid första anblick är det lättvindigt att applådera kampanjen - som berör en brännhet och superviktig fråga. Och förhoppningsvis ska den få ”normala” människor att reagera och tänka. Den utmanar strukturer och patriarkat. Får personer med funktionsvariation bli framgångsrika och tjäna pengar på det de gör? Reaktionen på frågan borde ju naturligtvis bli "ja, självklart! Vad är det för jävla fråga?!" Men nej, så enkelt är det tyvärr inte. Det borde vara enkelt. Men är det inte! Bara titta på hur det ser ut. Visst finns det funkispersoner som lyckats - utåt sett. Men ytterst ytterst få av dessa har nåt en ekonomisk självständighet, de tvingas ta merparten av sin försörjning från Försäkringskassan. Detta har ju naturligtvis en rad orsaker. Det kan ju vara så att man har svajande hälsa t ex. Men med referens av egna och andras erfarenheter så är den bärande anledningen att många tvingas arbeta gratis eller att man upplever det väldigt kämpigt att få arbete och man är rädd för att mista sin trygga kokong som försäkringskassepengen ger.

Nej, "någon annan ska betala". Vi gillar det du gör - men vill INTE betala (även om vi kanske kan), för vi tvivlar på din förmåga att vara lika effektiv som de andra för du har normbrytande funktionalitet. Du får ju ändå bidrag, nöj dig med det".

Och tyvärr bidrar Gör plats! till att förstärka det här synsättet. Nej, självklart behöver ni inte betala så mycket, de är ju SKRÖPPEL! Ja de är duktiga - men inte TILLRÄCKLIGT!. Därför betalar STATEN nästan hela deras lön. Fiffigt eller hur? Att detta signalerar att vi med normbrytande funktionalitet är lite sämre än de som är "normala" pratas det inte om. Att det kostar en jäkla massa pengar pratas det heller inte om (iaf inte så mycket). Och som kronan på verket finansierar vi - skattebetalarna - en kampanj som troligen kommer stanna vid att bli ett monument över ett samhälle där "såna där som vi" används som maskotar för människans godhet. Och funkisen bliver vid den läst...

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page