top of page
Utvalda inlägg

Fattigfällan


Alla osminkade berättelser om hur vår socialtjänst fungerar behöver uppmärksammas, för det som nu pågår är inget annat än rättsövergrepp, man fattar inte hur det ka vara lagligt men dessvärre, de kommer undan. Medan den lilla människan faller. Utan skyddsnät. Läs "Fattigfällan" av Charlotta von Sweigbergk, så kommer du förstå vad jag menar.Den här boken har varit som en vän för mig nu när jag befinner mig i den sjuka sits jag gör nu. Jag läste den när den var nyutkommen och tyckte den var lika hemsk då, även om jag inte kunde relatera till soc då. Charlotta von Zweigbergks Fattigfällan är en målande beskrivning av hur verkligheten ser ut för alltfler, och hur stelbent och nyckfullt bidragssystemet är. Även om jag inte är oförmögen att arbeta som Beata i boken, anses jag i mångas ögon vara det, för att jag avviker från funktionsnormen! Jag har hela vuxenlivet befunnit mig i fattigfällan mer eller mindre - även när jag haft jobb, eftersom min lön alltid varit låg (ofta pga lönebidrag) och jag har aldrig lyckats bygga upp en stabil ekonomi runt mig. Jag har blivit en överlevnadsexpert, kan klara mig på extrema marginaler, men så länge man klarar alla utgifter så går det. Men om man faller ur de trygga systemen rubbas allt.


Jag blir både sorgsen och upprörd över att människor som alltid haft det lätt och aldrig behövt bekymra sig så lättvindigt dömer oss som hamnar i fattigfällan. Just detta som beskrivs, att man blir misstrodd att inte sköta sig. Förmanas. Att först säga att man kan be om hjälp, men sen när man gör det blir man överöst med skuldbelägganden! iINGEN ska behöva stå ut med att höra att hen är oansvarig, när hen kämpar med näbbar och klor för att ordna upp sitt liv! Att studera en högre utbildning för att höja sina odds på arbetsmarknaden men man inte lyckas få något jobb direkt ändå, trots att man söker massor. Är man oansvarig då? Att man ska hämna längre ner i skiten ju mer man försöker göra för att ta sig upp ur den, är för ironiskt, ett gigantiskt systemfel. Den som kämpar gör inget fel! Att leva efter Attraktionslagen är också något som är populärt just nu - en enligt mig otroligt skuldbeläggande lag! Sensmoralen är att om du misslyckas med att uppnå det du vill så har du tänkt fel tankar och därför straffar universum dig genom att se till att d fortsätter ha det dåligt! Men universums vägnar kan vi inte rå på så mycket, däremot kan vi rå på hur vi behandlar varandra.


Tips: Läs boken! Imorgon kan den handla om dig.

Comments


Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page