top of page
Utvalda inlägg

Vem bestämmer i ditt liv?
Idag är det den 3 december, vilket betyder att det också är internationella funktionshinderdagen. En dag som vanligtvis brukar myllra av seminarier, demonstrationer och andra events runtom i landet - men som i år har fått flytta ut i cyberspace p g a covid-19. Och på tal om just covid-19 så har jag idag lyssnat till ett seminarium om hur villkoren är olika i pandemin beroende på vad man bor och vilken klass man tillhör. Att man drabbas hårdare i utsatta områden och om man är en utsatt grupp i samhället. Just detta med utsatthet och vem som är utsatt är ju väldigt intressant och viktigt tycker jag. Jag går just nu en utbildning i rehabiliteringsvetenskap och hälsofrämjande arbete och läser mycket om detta med ojämlikhet i hälsa. Jag är en av de "utsatta". Jag har funktionsnedsättningar. Jag har dålig ekonomi. Jag bor i ett socialt utsatt område med en lägre boendestandard. Jag är dessutom kvinna över 40.


MEN

- Jag röker inte

- Jag är inte överviktig för att jag sköter min kropp och ger den bra mat

- Jag studerar till ett yrke som det finns mkt jobb inom istället för att gå och skrota och ha tilltro att Arbetsförnedringen ska mig


Vad vill jag säga med det? Jo, att jag är fasen inget offer och automatiskt utsatt för att jag kategoriskt tillhör utsatta grupper. Jag är en vuxen tänkande människa som kan ta ansvar för mina handlingar och välja hur mitt liv ska se ut och hur jag ska må - om inte till fullo så till väldigt stor del. Och jag har en inre tro på att alla människor har den möjligheten, det är bara lite knepigare för en del att hitta det.


Jag vet alltför många människor som lastar över sina liv och sin hälsa på andra människor, då får de automatiskt en oförmåga att själv ta tag i saker. Det är väldigt svårt att nå fram till dessa personer också för de är inte så mottagliga. Jag tror definitivt att media och hur vi pratar om de här problemen har stor betydelse. Vi pratar OM dessa personer och inte MED dem. Media offerierar dem genom att kalla dem utsatta, svaga osv.


Jag önskar att vi dagen till ära när vi uppmärksammar funktionsnedsättningar slår vakt om egenmakten. Egenmakt är något livsviktigt och något som alla kan ha i någon utsträckning. Ingen levande människa kan vara en död sak som andra ska styra och ställa med.


Önskar alla en fortsatt trevlig dag!
Comments


Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page