top of page
Utvalda inlägg

Vad kan jag jobba med?


Hej, jag trodde inte att jag skulle skriva ett inlägg med denna frågan, inte nuförtiden. Annorlunda var det för tjugo år sedan när jag knappt ens visste vem jag var och vilken som var min plats i detta så kallade samhälle… Nu har jag fyllt 40. Nästan en tredjedel av min yrkesverksamma ålder har passerat, och även om jag har haft en del jobb genom åren så är det tyvärr så med facit i hand, att jag gått upp några steg för trappan varje gång men sen hamnat längst ner på den igen. Och stannat där. Fram och tillbaka. In och ut ur system. Korta anställningar och praktikperioder. "Du är jätteduktig och fantastisk men…"

MEN VADDÅ?????????????????

Om en arbetsgivare verkligen tycker att någon är duktig på riktigt så gör de väl allt för att behålla personen? Erbjuder villkor och lön som även gör det attraktivt för arbetstagaren att vara kvar? Min verklighet ser inte ut så, och därför tycker jag inte det är konstigt att jag ställer mig den här frågan tjugo år senare: Vad kan jag jobba med? Har listat några yrken som jag kan tänka mig att jag passar som och som verkar roliga:

Arbetsförmedlare – Jag praktiserade på en arbetsförmedling för några år sen, och det var superskoj. Jag och de andra märkte dessutom att jag passade att jobba med det, eftersom jag är bra på att inspirera, lyssna och få människor att känna hopp och må bra.

Artist – Har jag ju redan jobbat som ett antal gånger och det går utmärkt.

Butiksbiträde (mataffär) - Jag har ett väldigt bra luktsinne och känner direkt om något är dåligt någonstans, är bra på att hålla ordning (nej inte alltid i mitt hem men i offentliga miljöer är det annorlunda, jag lovar!!!), kan vara både effektiv och noggrann och så var det det här med servicen. Jag är bra på att ge service.

Förskollärare – Jag gillar barn, barn gillar mig, jag tycker det är viktigt att barn från ett tidigt stadium får en naturlig kontakt med mångfald. En funkis-fröken är rätt väg. Jag vet också att man kan jobba som det även om man inte är utbildad. Bara extra men i alla fall. Det är ju perfekt.

Fritidsledare – Se Förskollärare. Även ungdomar behöver en naturlig kontakt med mångfald. Se Arbetsförmedlare – jag är bra på att uppmuntra människor och få dem att må bra.

Föreläsare – Har jag redan jobbat som ett antal gånger men vill göra det mera, mera!

På hotell – Jag utbildade mig inom det en gång… och jag skulle helt enkelt passa där. Konferensvärdinna exempelvis.

Journalist (och alla andra yrken som har med skriven text att göra, inkl inläsare)- Tror inte några vidare kommentarer behövs här, jag är bra på att skriva (säger ju typ alla), har öga för detaljer och kan hitta fel i andras texter, dessutom utbildad.

LSS-handläggare – Se Arbetsförmedlare och Fritidsledare. Och även om jag inte har personliga erfarenheter av LSS så har jag sett en hel del exempel på när det fungerar dåligt och jag vill att det ska gå rätt till.

Ljudredigerare – Jobbar jag redan som nu eftersom jag redigerar podden till Vi med djur t ex. Min hörsel är det verkligen inget fel på, jag är noggrann och har öra för detaljer.

Mässpersonal/värdinna – Har jag jobbat med några gånger och det går utmärkt. Jag är inte blyg heller.

Politiker – Bidrar även där till mångfalden i och med mina funktionsvariationer. dessutom med mina erfarenheter, och jag har, precis som jag skrev i nattens inlägg, en stark mission om att ingen ska behöva acceptera sämre livsvillkor p g a hur man är skapt eller vad man har för bakgrund – det kan man ju inte göra så mycket åt, varför ska man straffas? Dessutom har jag ju scen- och föreläsningsvana.

Produkttestare (livsmedel) Se Butiksbiträde mataffär. Jag är dessutom grymt smaksäker och skulle nog slå alla i smaktestet på Sveriges mästerkock. Dessutom

Skådespelare – Har jag redan jobbat med i Shanghai, men också en del ideellt med Hjulteatern. Det är många som säger att jag är bra även där. Jag vill också även där bidra till mångfalden. Sommelier - Se Produkttestare. Och rätt vin till rätt mat är ju verkligen ingen struntsak, är det fel kan det förstöra allt. Jag vill att det ska vara rätt. Man ska kunna njuta av mat och dryck.

?

Fotograf/Illustratör – Jag älskar bild, vad man kan göra med en bild, konsten. En bild säger mer än tusen ord. Jag älskar att redigera bild och film också. Jag är bra på att rita. Men vem vill ha en fotograf/illustratör med nedsatt syn???

Slutsats: Om jag ska utbilda mig till allt det där så kommer jag inte hinna jobba innan jag är gammal och skrynklig som ett russin. Men jag borde kanske utbilda mig till Socionom för det verkar ju som att de skriker efter bra socionomer nu för tiden. Ja gudarna ska veta att en del folk har tjatat på mig men ska jag gå en högskoleutbildning så ska det vara någonting som verkligen är roligt hela tiden. Jag har läst ett par kurser och jag vet att studiesättet passar mig bra. Men jag är osäker på om jag skulle palla en hel utbildning eftersom det verkar stressigt att gå på universitet. Jag måste ge precis allt jag har av mig själv och min energi då, Jag måste vara motiverad till FEMHUNDRA PROCENT för att klara av det, måste ha ett tydligt mål med det, ett ännu tydligare mål än att bara skaffa mig rätt antal akademiska poäng för att duga i andras ögon. Jag vet att man kan baka ihop sin egen utbildning med kurser men då måste man söka till varje kurs och det tar tid… om jag ska gå en utbildning nu så tar det kanske tre år innan jag är klar. Men jag kanske skulle passa på att utnyttja systemet nu lite jag med – man får gå en utbildning med bibehållet aktivitetsstöd i Job- och utvecklingsgarantin har jag hört. Om jag ändå ska vara fast i det ett tag till så kan jag ju lika gärna utbilda mig.

Men först en runda i gymmet och ett besök i Kungsträdgården igen – jag är sjuuukt nyfiken på att smaka på Pizza-SM-vinnaren, men i lördags åt jag så mycket annat. Har varit ganska kass i magen nu ett tag eftersom jag har slarvat en del med gluten- och komjölksförbudet. Ska skärpa mig. Sen. Ikväll blir det party!

Taggar:

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page