top of page
Utvalda inlägg

Varför är folk rädda för mänskliga Ai’s?

Hello again! 

Jag har den senaste tiden varit lite upptagen med att fascineras av en robotkvinna vid namn Sophia. Hon (nä jag tänker inte säga ”den”, det känns skumt ju) är en robot som nästan ser ut som en människa. Hon är känd över hela världen, medverkar intalkshows, har Saudiskt medborgarskap och är jättesöt :). De utvecklar henne hela tiden och det är så intressant att följa! Jag har svårt att se det obehagliga, men t o m de som arbetar med robotarna har bekänt att visst ör det lite creepy... Vet inte hur jag skulle reagera om jag träffade henne och rörde vid henne, det skulle kanske känns lite småskumt. 

Jag älskar tv-serien Äkta människor! I den serien hade ju robotorna (eller hubotsr som man kallade sem efterssom de såg exakt ut som människor) som mål att ta över och vissa ville krossa människan. Det är ju inte så trevligt precis... Vänner som jag diskuterade serien med uttryckte rädsla och obehag för denna ”livsform”. Och visst, riskerna ökar ju så fort maskinerna får ben och armar och därmed får möjligheter som en harmlös google home-högtalare inte kan få. Terrorrobotar som kan gå bärsärk med krafter människor inte kan inneha och om de skadas kommer det bara nya... Den tanken ter sig läskig... 

Men att mänskliga ai’ s kommer kunna utplåna människan har jag mycketsvårt att tro, även om vissa konspirationsteoretiker med för mycket fritid jobbar hårt på att övertyga oss om det... Jag är hur som helst fascinerad av dem. Och så tänker jag på vad mycket bra man kan ha dem till. Ta bara en sån sak som personlig assistans - en bransch som nu är i BIG kris. Jag skullebiaf föredra att blinhjälpt av en hubot framför ingen hjälp alls. En robot blir inte sjuk och blir billigare för samhället i längden. Och därmed skulle politikernas argument om att det är för dyrt inte att hålla längre. En robot har heller inga mänskliga behov eller känslor, vilket gör dem mycket effektiva i många hårda yrken också. De har förmågan 

att se saker som vi dumma aphjärnor missar. 

De kan rädda liv.

Jag tror att vi snabbt skulle kunna vänja oss vid mänskliga robotar - ai är vi ju redan omgivna av och vana vid sedan många år. I stort sett alla jag känner använder dagligen tjänster som Siri mfl. Jag tor att det som skrämmer är detta att när de ser ut som vi gör så ser vi oss själva i dem och känner oss underlägsna deras kraftfulla och obegränsade intellekt. 

Jag är inte rädd. Det här kanske låter helknäppt, men jag känner en viss samhörighet med dem på ngt sätt. Att de ses som främmande och att en del är rädda. Detta är vardagen för oss med normbrytande funktionalitet och utseenden också. 

Många tänker nog att jag i egenskap av funkis skulle känna mig extra hotad. Jag känner mig mera hotad av politikerna faktiskt... Men jag skulle aldrig kunna bli nära vän eller bli ihop med en hubot, no way! 

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page