top of page
Utvalda inlägg

SKAM!

Dagens inlägg kommer att handla om ett uttjatat - men tyvärr ständigt aktuellt - ämne: nämligen diskriminering av personer med funktionsvariationer. Det är så oerhört sorgligt att år 2019 behöva skriva om det här. Att hur vi (inte) fungerar eller hur vi ser ut kan vara viktigare än hur vi är som personer och vad vi kan. Att år 2019 nekas människor att gå in på restauranger mm för att de avviker från normen. Det är så sjukt så man inte tror att det är sant. MEN DET ÄR DET! DET ÄR DET! Personer med funktionsvariation har svårare att få arbete än andra trots att vi har samma kompetens! Personer med funktionsvariation diskrimineras i skolan! Personer med funktionsvariation kommer inte in överallt p g a psykisk otillgänglighet eller oacceptans! Personer med funktionsvariation som behöver stöd och hjälp i sin vardag får inte leva som de vill p g a att de inte anses värda nånting och därmed inte "behöver" hjälpen! DET ÄR SKAM! SKAM! SKAM! SKAM! SKAM! SKAM! SKAM! SKAM! SKAM! SKAM! Nej - vi som avviker från funktionsnormen har inte samma värde. Sverige har gått bakåt i tiden vad gäller funkispolitik. Jag har sagt det förut. Och det finns inte en enda av mina funkisvänner som inte håller med mig om den saken! Om någon av er som läser detta inlägg är en person som tycker det är rätt att neka personer att komma in på ställen p g a hur de ser ut eller att de har funktionsvariation - till dig vill jag ställa en fråga: - Vad är det som stör dig och varför? Du kanske kommer svara något i stil med att: "De deglar och gör konstiga ljud". Okej, ja jag vet att många gravt funktionshindrade kan göra det. Men då vill jag svara dig att de inte kan rå för att de gör det. Varför ska de straffas för det då? Tycker inte du att dessa människor då har lika stor rätt att vara ute i samhället bara för det? Att man låter, gnisslar tänder mm kan vara irriterande men det finns många orsaker till det och det är säkert jobbigt för dem. OCH DET BLIR JU INTE BÄTTRE AV ATT DE STRAFFAS FÖR DET OCKSÅ!

Eller så säger du: "Barn kanske blir rädda". Kommentar: Ja, barn är lättskrämda för det de inte känner till. Men barn är också nyfikna och ställer gärna frågor. Och när de fått se att vi inte är farliga så tycker de att vi är som vem som helst. Barn är smartare än vuxna på det området. Så underskatta inte era barn - och försök INTE skydda dem från det som är annorlunda! För det är de vuxnas åsikter som implementeras i barnen - då får vi mobbning. Det vill vi väl inte ha? ELLER? ELLER? ELLER? ELLER???

Eller: "Vi är ett ställe med klass, det ger oss dåligt rykte". Mjo tyvärr så finns det ju snobbställen som har denna obehagliga åsikt och då är det oftast inte bara funkisar som drabbas utan många olika sorters människor då de flesta av oss inte ser ut som Barbie och Ken. Att sådana ställen är tillåtna att driva verksamhet på det sättet är för mig oförståeligt i sig. Det är precis sådant som bidrar till klassamhälle och inre kretsar av "det fina folket" - i stort sett oigenomträngligt för "oss vanliga dödliga". Och så förvandlas de flesta annars gemytliga förortskrogarna till renodlade fyllehak. Nääää jag ska inte gå in mer på klassgrejen idag... MEN jag tycker det är viktigt att nämna i sammanhanget då det verkar vara vad det i mångt och mycket handlar om här! För vi med normbrytande funktionalitet har ju som bekant alltid stått lååångt ner på samhällsstegen. Inte minst socioekonomiskt då vi inte har samma möjligheter att skapa oss fina karriärer och tjäna mycket pengar - men också p g a det jag skrev här ovan: Avvikande funktionalitet och utseende, samt att samhället blir alltmer elitistiskt där bara de starkaste, smartaste och friskaste anses duga. Det finns bara ett ord för detta: SKAM!

Persomer

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page